Genoten van weerstand

ProfielfotoWouter Steen 01-04-2014

Donderdag 27 maart is de bijeenkomst 'Communiceren & Verbinden' gehouden. In een goed gevulde burgerzaal (ruim 70 personen) opende secretaris-directeur van de Regio Twente, Trudy Vos de middag in het stadhuis van Hengelo.

Zij zette op een duidelijke wijze uiteen hoe de verschillende samenwerkingsverbanden zich momenteel tot elkaar verhouden. Van IBO tot SSNT en van WT4 tot Noaberkracht. Samenwerkingsverbanden die worden aangegaan om voordeel op te gaan leveren voor alle partijen. (zie "notitie")

Na Trudy Vos kreeg Gerald de Haan, secretaris van de gemeente Almelo het woord. Hij ging in op het programma "werken voor de Twentse overheid". Dit programma zet in op het creëren van loopbaanmogelijkheden voor de Twentse ambtenaar om zichzelf te ontwikkelen. In het verlengde daarvan is het in de toekomst makkelijker om ambtenaren met specifieke kennis en expertise op die plaatsen in te zetten waar het op dat moment nodig is.

Genieten van “Ja, maar…” 

Last but not least was het aan gastspreker Guido Rijnja om de zaal te overtuigen van het plezier van weerstand. Guido is communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst en wordt gezien als één van de meest invloedrijke communicatie-mensen van Nederland. Hij promoveerde op de vraag ‘hoe om te gaan met weerstand?’. Tijdens zijn zeer enthousiaste en inspirerende verhaal kwamen er drie belangrijke zaken naar voren:

  1. Zoek aansluiting bij wat wél kan
  2. Luister goed naar de inhoud van de “Ja, maar…”
  3. Laat je geduld toenemen en probeer niet de problemen of de weerstand te ontlopen

Het was een bijeenkomst met vele raakvlakken voor de communicatieprofessional, met misschien wel als belangrijkste conclusie dat we weerstand niet moeten zien als iets wat we niet willen horen of zien, maar het ons juist kan leiden naar het olifantenpaadje, als we maar goed luisteren. Of zoals Cruijff zou kunnen zeggen: je gaat het pas horen, als je écht luistert.

Meer informatie Guido Rijnja

www.genietenvanweerstand.nl